Yeni Doğan Kalça Ultrasonu

Yeni Doğan Kalça Ultrasonu

Bebeklerin doğumundan sonra 2-6. aylar arasında deneyimli radyologlar tarafından yapılmaktadır. İşlem ağrısızdır, radyasyon içermemektedir. Kalça ultrasonu için herhangi bir hazırlık gerekmemektedir.

Gelişimsel kalça çıkığı (GKÇ), çocuklarda kalça ekleminde gelişim problemlerinin olduğu bir sorundur. Rahatsızlık bebekler stabil olmayan gevşek bir kalça eklemi ile doğduğunda ortaya çıkar. Bu durum erken fetal gelişim evrelerinde kalça ekleminin anormal formasyonundan kaynaklanır. Kalça eklemindeki bu instabilite bebek büyüdükçe ilerler. İleride yürümede zorluk ve sakatlıklara kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir.

Gelişimsel kalça çıkığı için risk faktörleri nelerdir?

Kızlarda erkeklerden daha sık görülür. Ancak erkek bebeklerde de görülebildiği için düzenli kontroller her iki cins için de önemlidir. Kalça displazisi riskinde artmaya neden olan risk faktörlerinden bazıları :

  • İlk gebeliklerden doğan bebekler
  • Çoğul gebelikler
  • Doğumda makat pozisyonunda geliş
  • Ailede kalça çıkığı varlığı
  • Oligohidramnioz yani amniyon sıvısının az olması
  • Kundak yapılmış olması

GKD, ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilir. Geç fark edilirse ileride sakatlıklara neden olabilir.  2-6 aylar arası kalça ultrasonu yapılması için en uygun zamanlardır. İleri aylarda kalça ultrasonu yapılamaz, çünkü kalça eklemi mineralizasyonu gittikçe artmaktadır. Bu durumda röntgen ile değerlendirmek gerekir. Röntgen ise radyasyon içermektedir.

Yeni Doğan Kalça Ultrasonu
instagram
yol tarifi
whatsapp